Uncategorized

Belichtingsdriehoek

Wat is dat precies? De belichtingsdriehoek? 
Dat zijn de 3 instellingen waardoor je een belichting krijg. 

Belichtingsdriehoek: 
– sluitertijd 
– diafragma 
– ISO 

Wat is Sluitertijd? 
De sluitertijd is de tijd dat de lens ‘open’ staat om licht op te vangen om de foto te maken. Dit staat voor de tijd. Hoelang er licht binnen komt. Daarnaast heeft de Sluitertijd ook te maken met bevriezing of beweging. Bij beweging heb je een lage sluitertijd. Dit kan alleen op statief onder de 1/100 (er zijn uitzonderingen van mensen met extreem vaste hand. Zelf kan ik als het moet ook stilstaande objecten fotogaferen met 1/30. Maar dan is een scherpe foto meer uitzondering dan regel.) Wil je iets bevriezen, water of snel bewegende objecten, dan pas je je sluitertijd omhoog aan. naar bijvoorbeeld 1/1000 of hoger. Ik gebruik per onderwerp verschillend tussen de 1/100 en 1/1000. Ik doe ook nacht fotografie en melkweg fotografie, maar daar zijn echt compleet andere regels voor. De belichtingsdriehoek blijft, maar je wensen zijn compleet anders dan portret fotografie.

Wat is Diafragma? 
Dit is de pupil van je camera. In donker is deze bij de mens groot. Dan staat je diafragma open. Bij de camera is het F getal dan laag.  F1,8  bijvoorbeeld of F2,8. De laatste raad ik eerder aan dan de eerste. 
Je Diafragma doet namelijk nog meer dan alleen bepalen hoeveel licht er binnen komt. Ook scherpte-diepte word hiermee bepaald. Een laag getal (diafragma zo ver mogelijk open) betekend dat je veel onscherpte heb. Dit noemen ze Veel scherpte-diepte. Veel diepte door onscherpte. 
Een hoog getal (diafragma dichter geknepen) betekend meer scherpte. Dus minder onscherpte en daarbij ook minder diepte. 

ISO
Dan heb je als laatste de ISO. Voorheen asa genoemd. De precieze techniek weet ik er ook niet achter. Ik weet alleen wel wat het doet. ISO 100 is je beste optie. Bij hogere ISO word je camera ook weer minder lichtgevoelig. En betekend ook dat je dan minder licht nodig heb, maar daarmee krijg je ook meer beeldruis in je foto’s. Deze is met de nabewerking er makkelijk uit te krijgen, maar betekend  wel dat je wat in scherpte verlies  en dit wil je niet als het niet nodig is. 

Waarom is het een belichtingsdriehoek. 
Misschien heb je het zelf al door. Dat sluitertijd (lengte van licht dat binnen komt), diafragma (hoeveelheid van licht wat binnen Komt en ISO (gevoeligheid van licht dat binnen kom. Dit staat dus compleet samen. 

Afhankelijk van wat je wil pas je je instellingen aan. Bij zonnig of veel licht raad ik vaak aan om je ISO als eerst zo laag mogelijk te zetten. 
Daarna zorg je dat je sluitertijd minstens je brandpuntsafstand matcht. (Brandpunt afstand is de afstand van (midden van je) lens tot je sensor. Op je lens staat dit. Als je een zoomlens heb, zou ik hem op maximale van je mogelijk mm zetten. 
Bijvoorbeeld: zit er op je camera een objectief (lens) van 24-105mm dan zorg je dat je minimaal een sluitertijd van 1/105 heb. Overigens raad ik niet aan lager dan 1/100 te doen uit de hand. 
Heb je een lens van 100-300mm zorg dan dat je sluitertijd minimaal 1/300 is. 

In het engels, maar o zo fijne grafiek.

Kortere sluitertijden mag altijd. Betekend dat getal achter de / steeds hoger word. 

Als laatste kan je de diafragma aanpassen. Maar wil je juist veel scherpte-diepte. Dus zachtere foto’s, raad ik aan ipv de diafragma als laatste te beslissen, de sluitertijd als laatste aan te passen. 

Je kan beste oefenen met deze instellingen door eens te spelen hiermee. Begin met bijvoorbeeld iso100 F5.6 en sluitertijd 1/100. Kies een stilstaand onderwerp. Kijk wat de foto doet. Is hij te licht, kan je sluitertijd verhogen of je Diafragma opening verkleinen (getal omhoog). Is hij te donker, kan je spelen met je ISO om deze te verhogen. Als je iets verander tussen de foto’s in, zorg dan wel dat je maar 1 van de 3 verander. Dan zie je verschil. Ben je meer ervaren kan je 2 van de 3 veranderen. Dit is minimaal nodig om tot een zelfde belichting te komen. Is je belichting goed, maar wil je je diafragma veranderen. Dan zul je ook je sluitertijd of ISO moeten veranderen. 
Wil je je sluitertijd veranderen. Zal je ook je diafragma of ISO moeten veranderen. Vaak in tegenover gestelde richting. 

Wil je je ISO veranderen zal je gok ik beide sluitertijd en diafragma moeten veranderen. 

Handige uitleg

Voor sommige zal deze theoretische info fijn zijn. Voor de meer praktische fotografen vooral de tip: hou deze blog bij de hand. En ga met een stabiele licht omgeving en een stilstaand object je instellingen proberen. Kijk op de pc op 100% wat het resultaat is. 

Wil je toch wat meer hulp bij het proberen? 
Ik geef prachtige privé masterclasses. Hierbij kan je voor een eigen model (baby, kind of dier) komen, maar ik kan ook evt iemand regelen. Klik HIER voor alle info over mijn Masterclasses! 

Liefs Gertrude 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *